Dicle Haber Ajansı

HDP deprem bölgesinde Koordinasyon Masası kurdu

HDP deprem bölgesinde Koordinasyon Masası kurdu
503
03 Kasım 2020 - 10:52

Kurdukları Deprem Koordinasyon Masası ile depremzedelerin barınma başta olmak üzere farklı sorunlarına çözüm bulmaya çalıştıklarını belirten HDP İzmir İl Örgütü Eşbaşkanları, herkese kapılarının açık olduğun ifade etti.

İzmir’de merkez üssü Seferihisar olan depremde şuana kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 102’ye ulaştı. Çöken binalarda arama kurtarma çalışmaları devan ediyor. Son olarak Rıza Bey Apartmanında 91 saat sonra 3 yaşındaki Ayla Gezgin çıkartıldı. Yurttaşların toplu alanlardaki bekleyişleri devam ediyor. Toplu alanlarda çadırlarda kalan yurttaşlar birçok sorunla karşı karşıyayken, birçok parti ve sivil toplum kuruluşu sahada depremzedeler için seferber olmuş durumda. Alanda seferberlik ruhuyla bir dayanışma görülürken, koordinasyon eksikliği dikkati çekiyor. Depremin ilk gününden itibaren sahada depremzedelere dayanışma gösteren Hakların Demokratik Partisi (HDP), yurttaşların yoğun olarak kaldığı Bayraklı ilçesinde bulunan Manavkuyu semtinde Koordinasyon Masası kurdu.

Yaşanan depremi ve sahada kurdukları Koordinasyon Masasını HDP İzmir İl Örgütü Eşbaşkanları Besriye Tekgür ve Abdülkadir Baydur ile konuştuk.

RANT VE DENETİMSİZLİK POLİTİKALARIN SONUCU

Bayraklı’da bazı bölgelerin sonradan imara açılmış bir bölge olduğunu söyleyen Eşbaşkanlardan Abdulkadir Baydur, bölgenin büyük bir kısmının zemin olarak imara uygun olmadığını dile getirdi. Rant ve denetimsizlikten dolayı bölgedeki birçok binanın depremde hasar gördüğünün altını çizen Baydur, “Mesela Emrah Apartmanı ilgili sorunlar yetkililere iletilmesine rağmen denetim yapılmadığı belirtiliyor. Yani burada yaşanan ölümlerin rant ve denetimsizlik politikalarının sonucu” dedi.

DEPREM VERGİSİ NEREYE GİTTİ?

İlk günden beri sahada çalışma yürüttüklerini ve yurttaşların en çok tepki gösterdiği ve dillendirdiği sorunların başından deprem vergisi ile ilgili serzenişleri olduğunu aktaran Baydur, “Halkın bu vergilerinin nereye gittiğine dair ciddi bir serzeniş var” diye belirtti.

BARINMA SORUN NE OLACAK?

Bölgede çok ciddi bir yardım ve dayanışma sağlandığını ifade eden Baydur, asıl sorunun bundan sonra başlayacağına atıfta bulanarak, “Enkaz kaldırıldıktan sonra asıl mağduriyetlerin ortaya çıkacağını bilmek gerekiyor. En büyük sorun olarak ise barınma sorunu olacak. Bu insan nerede kalacak. Depremzedelerin bize en çok sorduğu ve şikayet sorunlarda biri de bu. Tabii bunun muhatabı hükümettir. Biz de parti olarak dayanışma olarak bu ihtiyacı karşılamaya çalışıyoruz. Gözlemlediğimiz kadarıyla 100 bin yurttaş barınma sorunuyla karşı karşıya. Önümüz kış. Bir yağmurda çadırların içinde kalan yurttaşların durumu ne olacak? Hükümet bunun önemlinin alacak mı, emin değiliz. Gelip resmi ziyaretler yapıp, gerekli çalışmaları yapıyoruz demekle olmuyor. Bir hafta sonra ortaya çıkacak başta barınma olmak üzere can yakıcı ihtiyaçları düşünmek lazım” diye konuştu.

KAPIMIZ AÇIK

Hasar tespit çalışmalarının ağır işlediğine yurttaşların bu konuda da şikayetçi olduğunu hatırlatan Baydur, depremzedelerin barınma sorunu çözüm olarak parti olarak kendi evlerinin kapılarını depremzedelere açtığını aktardı. Baydur, “Bunu gittiğimiz bütün depremzedelere söylüyoruz” diyerek, dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.

KOORDİNASYON MASASI KURULDU

Depremin yaşandığı ilk andan beri HDP İzmir İl Örgütü ve Murat Çepni, Serpil Kemalbay ve Gülistan Kılıç Koçyiğit milletvekilleriyle sahada olduklarını vurgulayan eşbaşkanlardan Besriye Tekgür ise, halkın ihtiyaçları talepleri neyse onu tespit edip ilgili birimler ve halkımızdan gelen yardımlar ile temin etme çalışması yaptıklarını söyledi. Toplanan yardımların belirli yerlerde toplandığı bu nedenle yardım ulaşmayan yerlerdeki halkın taleplerini karşılamak için çaba sarf ettiklerini dile getiren Tekgür, depremzedelerin çadır, ısınma ve elektrik sorunu yaşadığını aktardı. Halkın ihtiyaçları ve taleplerini kolektif bir dayanışmayla çözüm bulmaya çalıştıklarını belirten Tekgür, daha hızlı çözüm bulmak için koordinasyon masası kurduklarını kaydetti.

ALANDA KOORDİNASYON SORUNU VAR

Enkazları gözlemlediklerini ve depremin değil binaların insanların öldürdüğünü bir kez daha gördüklerini belirten Tekgür, “Bir avuç insanın para hırsından dolayı halkımız hem can kaybına uğradı” dedi. Çalışmaların daha çok halkın dayanışması yürüdüğüne dikkati çeken Tekgür, sahada en büyük sorunun koordinasyon eksikliği olduğunu yineledi. Tekgür, şöyle devam etti: “İnsanlar eline bir şey alıp dağıtıyor ama sadece belirli yerlere gidiyor. Bazı insanlar yardımlardan mahrum kalabiliyor. Yoğunluk mesela bu bölgede ama bazı bölgelerde başta çadır olmak üzere eksiklikler yaşanıyor. Aslında bir bölgede değil de deprem yaşanan bütün bir bölgelerde bu koordinasyonunu sağlanması lazım.”

MA Naci Kaya – Tolga Güney

POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.