Dicle Haber Ajansı

Soylu’ya Kral Oedipus’u hatırlattı: Aradığın terörist sensin

Soylu’ya Kral Oedipus’u hatırlattı: Aradığın terörist sensin
569
25 Aralık 2020 - 2:53

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Selahattin Demirtaş’a ‘terörist’ diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, antik Yunan trajedyası “Kral Oedipus (Oedipus Rex)” ile yanıt verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’nin, siyasi gerekçelerle tutuklu olduğuna hükmedip, tahliyesine karar verdiği HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ‘terörist’ diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, partinin önemli bir isimden oldukça dikkat çekici bir karşılık geldi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, ismini doğrudan zikretmediği Süleyman Soylu’ya antik Yunan’ın büyük trajedya yazarlarından Sofokles tarafından kaleme alınan “Kral Oedipus (Oedipus Rex)” ile mesaj verdi.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Temel, ilk kez MÖ 428 yılında sahnelenen oyunun konusu üzerinden Soylu’ya “Aradığın terör ve terörist sensin” yanıtı verdi.

Temel, oyuna dair şu paylaşımlarda bulundu:

“Hikayenin adı: “Aradığın Terör Sensin”

1-Sophokles’in ele aldığı “Kral Oedipus (Oedipus Rex)” metni, faşizan hastalığın güçle ilişkisi, kendini kaybeden totaliter bir bünyenin histerik anlatımıdır da!

Bir kehanet ile gerilimin doruğa çıktığı hikâye, Thebai kentinde geçmektedir.

2-Kente veba salgını bulaşmış, halk bu salgından kırılmış durumdadır. Halkı kontrol eden tapınak çözümü bulur: “Babasını öldüren ve bu suçundan ötürü hala cezalandırılmamış bir katil Thebai kentindedir. O bulunup cezası verilmedikçe halk bu lanetten kurtulmayacaktır” der.

3-Peki bu katil kimdir ve kehanet doğru mudur? Kral Oedipus, halkı bu salgından kurtaracağını ve o katili bulup cezalandırma sözü verir. Katil arayışı sürerken kör kâhin Theresias çıkagelir. Halkın önünde krala “Aradığın katil sensin” der. Herkes şaşkın, Oedipus öfkelidir.

4-Kâhin Theresias’tan söylediği şeyin tekrarı istenir. Kör kâhin bu sefer şunu der: “Daha açık söyleyemem! Aradığın katil sensin”

Kehanet doğrudur. Çünkü Oedipus’un kentin girişinde öldürdüğü kişi babası Laios’tır.

5-Theresias’ın söylediklerinden sonra Oedipus kriz yaşar ve ilk iş olarak toplumu ele geçirmeye çalışır. Algının, gerçekten daha önemli olduğu bildiğinden yalan ve çarpıtmalara girişir. Farklı olayları birbirine eklemleyerek, karmaşık bir kurgu ile kafaları karıştırır.

6-Babasını öldürmediğini, öldürdüğü kişinin o olamayacağını söyler. Theresias’ı yalan atmakla suçlar. Ona karşı gelenleri de hemen suçlar, tahammül etmez. Fakat tüm çırpınışlarına rağmen sonunda yenik düşer. Katilin o olduğu artık netleşmiştir…

7-Hakikat, ifade edilmek ister. Binlerce yıllık hikâye bugün aynen Türkiye’nin panoraması gibidir. Haliyle açık ve net ifade edelim biz de: “Aradığın terör ve terörist sensin…”

POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.