Dicle Haber Ajansı

BM Raportörü 17 yıl sonra ziyaret etti

BM Raportörü 17 yıl sonra ziyaret etti
387
20 Mayıs 2022 - 2:47

BM Raportörü Alena Douhan 17 yıl sonra İran’ı ziyaret ederek, ABD’nin İran’a yaptırımlarının “illegal” ve insanlar üzerindeki etkisinin ağır olduğunu belirtti.

2005 yılından bu yana ilk kez bir Birleşmiş Milletler (BM) Raportörü İran’ı ziyaret etti. Belarus Devlet Üniversitesi Barış Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Uluslararası Hukuk Profesörü raportör Alena Douhan, 7-18 Mayıs tarihleri arasında 12 günlük bir İran ziyareti gerçekleştirdi. Douhan ziyaretinde devlet yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sağlık uzmanları ve mali kurumların yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Douhan, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, “Bu ziyaret sırasında, yaptırımların insani anlamda yıkıcı etkileri olduğunu görme imkânı buldum” dedi.

“İran’a karşı uygulanan yaptırımlar hukuk dışı olup, uluslararası hukukun ihlalidir” diyerek yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunan Douhan, “Ancak gerçekçi olursak, yaptırımların önümüzdeki ay içinde kaldırılacağını düşünmüyorum” diye ekledi.

Douhan ayrıca, “Son 17 yılda hiçbir raportörün İran’ı ziyaret etmediğinin farkındayım ve bu ziyaretimin son olmayacağını umuyorum” dedi.

BM özel raportörü, işbirliği programının uygulanması için Tahran’ı Birleşmiş Milletler ile gecikmeden işbirliği yapmaya çağırdı. Douhan’ın nihai raporu Eylül ayında BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacak.

Douhan’ın İran ziyareti, rekor seviyelere ulaşan enflasyona karşı yapılan protestoların gerçekleştiği bir zamana denk geldi.

POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.