Dicle Haber Ajansı

Euro faiz haberleriyle yükseldi

Euro faiz haberleriyle yükseldi
392
20 Temmuz 2022 - 2:05

Avrupa Merkez Bankası’nın iki gün sonraki toplantıda faizi 50 baz puan artırabileceği haberleriyle Euro bugün yükselişe geçti. 22 yılın en yüksek faiz artışının olabileceği haberiyle Euro/dolar paritesi bugün 1,0269’a kadar yükseldi. Euro/TL’de de 18 seviyesi aşıldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika yapıcıları rekor seviyeye çıkan yüksek enflasyonu sınırlamak için perşembe günkü para politikası toplantısında faizleri 25 baz puan ya da 50 puan artırmayı değerlendirecek.

Bloomberg’in haberine göre ECB kötüleşen enflasyon görünümü nedeniyle bu toplantıda 50 baz puanlık faiz artışını değerlendiriyor.

’50 BAZ PUANA DESTEK OLUP OLMADIĞI BELİRSİZ’
Ancak 50 baz puanlık artış, 9 Haziran’daki politika toplantısında konuşulanlardan keskin bir sapma anlamına geliyor. Böylesi bir hamle ECB’yi büyük ölçekli faiz artışları açısından küresel eğilimle uyumlu hale getirebilir.

ECB hazirandaki toplantıda, temmuzda faizin 25 baz puan artırılmasına karar vermişti.

Öte yandan isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, 50 baz puanlık bir artış için yeterli desteğin olup olmayacağının belirsiz olduğunu vurguladı.

NEGATİF FAİZ SON BULABİLİR
Financial Times’ın haberine göre ECB’nin 11 yıldır ilk kez faiz artışına gitmesi bekleniyor. Banka eğer 50 baz puanlık artış yaparsa bu 8 yıldır süren negatif oranlı faizi sona erdirecek.

ECB faiz oranlarını en son Haziran 2000’de 50 baz puan artırmıştı.

LAGARDE ARTIŞ İÇİN SİNYAL VERMİŞTİ
Resmi politika önerisini ECB Baş Ekonomisti Philip Lane yapacak. Ancak ECB Başkanı Christine Lagarde, 28 Haziran’daki konuşmasında 25 baz puanın üstüne çıkmak için boşluk bırakmıştı. ECB Başkanı, aşamacı önlemlerin işe yaramayacağı koşulların olduğunu söylemişti.

Lagarde’ın konuşmasından kısa süre sonra da Euro bölgesi enflasyonunun beklenenden daha fazla artarak haziranda tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yüzde 8,6’ya çıktığı açıklanmıştı. Bu ECB’nin yüzde 2’lik hedefinin tutturulamadığına işaret ediyordu.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ 25 BAZ PUAN
Bloomberg’in haberine göre ekonomistlerin çoğu, ECB’nin bu hafta 25 baz puan artıracağını tahmin ederken, Bloomberg anketine katılan 53 kişiden sadece dördü yarım puanlık bir artış öngörüyor.

Reuters’a konuşan konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre ise, borçlu ülkeler Avrupa Komisyonu’nun reformlar ve bütçe disiplini konusundaki kurallarına uyarsa, politika yapıcılar İtalya gibi borçlu ülkelere tahvil piyasasında destek verme konusunda da anlaşma üzerine çalışıyorlar.

ECB sözcüsü sorulara yanıt vermedi.

Geçen hafta 1’in altını gören Euro/dolar paritesi, Avrupa Merkez Bankası’ndan 50 baz puanlık faiz artışı gelebileceği haberleriyle bugün 1,0269’u gördü. Euro/TL’de de bugün 18,06 seviyesi görüldü.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.