Dicle Haber Ajansı

Ankara’daki Alevi kurumlarına saldıranlar hakkında beraat kararı verildi

Ankara’daki Alevi kurumlarına saldıranlar hakkında beraat kararı verildi
402
07 Temmuz 2023 - 17:58

Ankara’daki Alevi kurumlarına saldırı düzenleyen Ahmet Ozan Karaca hakkında tahliye kararı verilirken, diğer iki sanık hakkında beraat kararı verildi.

Ankara’da bulunan Şah-ı Merdan Kültür Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Sivas Divriği Gökçebel Derneği ile Ana Fatma Cemevi ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi’ne yönelik saldırıya ilişkin yürütülen davanın karar duruşması Ankara 63’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Saldırıyı düzenleyen Ahmet Ozan Karaca ve beraberindeki 2 sanık hakkında yürütülen davanın karar duruşmasına çok sayıda Alevi örgüt temsilcisi katıldı. Sanık Ahmet Ozan Karaca ilk kez duruşmaya salonda katılırken, diğer iki tutuksuz sanık Baver Gül ile Çağdaş Can Bardakçı ise duruşmaya avukatları aracılığıyla dahil oldu.
Kimlik tespiti sonrası dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada dava avukatları beyanlarda bulundu. Söz alan avukat Deniz Can Aydın dosyanın sanıkları açısından silahlı örgüt üyeliği suçlamasının tartışılması gerektiğine değindi. Aydın, “Bir kişinin mehdi olduğu ve saldırı gerçekleştirdiği, iki kişinin de bunu izlediği iddiası örgütlü suçun içini boşaltmak için söylenen bir iddiadır. Alevilere yönelen bu örgütlü saldırılara ilişkin bu ülkede hiçbir zaman adalet sağlanmamıştır” dedi.

HİZBUT TAHRİR BAĞLANTISI
Aydın, “Buradaki örgütlü saldırının Hizbut Tahrir isimli örgüt ile bağlantısının konuşulması gerektiği kanaatindeyiz. Yargıtay defalarca Hizbut Tahrir’in terör örgütü olduğu yönünde karar vermiş. Yakın zamanda hilafet çağrılı etkinlikler yapmış bu örgüt. Hizbut Tahrir’in alevi düşmanı olduğu yayınladığı birçok metinden de anlaşılıyor” sözlerine yer verdi.

DOSYALAR BENZER NİTELİKTE
Sonrasında beyanda bulunan avukat Ebru Akkal ise Dedeoğulları katliam dosyası, Deniz Poyraz dosyası ve bu dosya incelendiğinde her üç dosyanın sanıklarının davranış biçimleri, telefon görüşmeleri ve birbirleriyle olan bağlarının birbirine çok benzer nitelikte olduğunu ifade etti.
Avukat Ümran Hakverdi ise tutuksuz yargılanan iki sanığın sorgularının yeniden yapılmasını ve dosyadaki tevsii tahkikat taleplerinin kabulüyle dosyanın görevsizlikle Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti.
Söz alan sanıklar ve avukatları ise tahliye ve beraat taleplerinde bulundu.
TAHLİYE KARARI
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, kovuşturulmanın genişletilmesi konusundaki taleplerin reddine, sanık Ahmet Ozan Karaca’nın, ibadethanelere saldırması nedeniyle 3 kez 2’şer yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına, yaralama suçlaması nedeniyle 9 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar vererek adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verdi.
Mahkeme ayrıca sanık Ahmet Ozan Karaca hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirilmesine de karar verdi. Mahkeme heyeti, Sanık Baver Gül ve Çağdaş Can Bardakçı’nın da beraati yönünde karar açıkladı.

/ Mezopotamya Ajansı /

POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.