Dicle Haber Ajansı

Senatör McConnell: İsveç NATO üyesi olana kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana değilim

Senatör McConnell: İsveç NATO üyesi olana kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana değilim
562
07 Temmuz 2023 - 17:48

ABD Senatosu’nda Cumhuriyetçilere liderlik eden Mitch McConnell, “İsveç’in NATO üyeliğine engeli kaldırana kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana değilim” dedi.

ABD’li senatör Mitch McConnell, 11-12 Temmuz’da yapılacak NATO Zirvesi öncesi İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu ve Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti talebi hakkında açıklamada bulundu.

ABD Kongresi’nin üst kanadı Senato’da Cumhuriyetçi Parti’nin lideri olan Mitch McConnell, Punchbowl haber sitesine verdiği demeçte, “İsveç’in NATO üyeliğine engeli kaldırana kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana değilim” dedi. VOA Türkçe’nin aktardığına göre, Türkiye’ye F-16 satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez’in görüşüne destek veren McConnell, “İsveç’in üyeliği gerçekleşene kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana olmayanlardanım” ifadelerini kullandı.

McConnell, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nun Cumhuriyetçi üyesi Senatör Jim Risch’in İsveç’in NATO üyeliğini henüz onaylamadığı gerekçesiyle geçen ay Macaristan’a yeni silah satışını bloke etmesi hakkında da konuştu. McConnell, Jim Risch’in bu adımına destek vererek, “Risch bu adımla Kongre’nin silah satışına ilişkin yetkisini uygun şekilde kullandı. Türkiye ve Macaristan Vilnius’ta doğru şeyi yaparsa her şey çözülebilir” dedi. Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022’de başlamasının Rusya’nın sınır komşusu Finlandiya ile birlikte 18 Mayıs 2022’de resmen NATO üyeliğine başvuran İsveç’in başvurusu, Macaristan ve Türkiye dışında tüm NATO ülkeleri tarafından kabul edildi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusu kapsamında Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin imzaladığı üçlü mutabakat uyarınca oluşturulan Daimi Ortak Mekanizma’nın dördüncü toplantısı 14 Haziran’da Ankara’da yapıldı. Toplantı sırasında Brüksel’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’deki görüşmelerde İsveç’in NATO üyeliği konusunda ‘ilerleme kaydedildiğini’ söyledi.

11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde Türkiye ve İsveç, Belçika’nın başkenti Brüksel’de üst düzey bir toplantıda bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında İsveç’in NATO üyeliği başvurusu hakkında yapılan toplantının ardından Vilnius’taki NATO Zirvesi öncesinde Türkiye Cumhurbaşkan Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un görüşeceğini bildirdi.

POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.