Dicle Haber Ajansı

Ekrem İmamoğlu davasında karar çıkmadı

Ekrem İmamoğlu davasında karar çıkmadı
446
02 Haziran 2022 - 2:46

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kamu görevlilerine hakaret suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması ertelendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, 13 bin oy fark ile kazandığı 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılması istemiyle yargılandığı dava görüldü.

ALTILI MASA PARTİLERİNDEN DESTEK

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Ekrem İmamoğlu katılmazken, avukatı Kemal Polat hazır bulundu. Duruşmaya Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP’li milletvekilleri, belediye başkanları ile çok sayıda partili de katıldı. Öte yandan duruşmaya İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu ile İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Deva Partisi il yöneticileri de katıldı. Duruşmaya İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da izleyici olarak katıldı.

YSK BAŞKAN VE ÜYELERİNİN ŞİKAYETÇİ OLMADIĞINI HATIRLATTI

YSK Başkan ve üyelerinin şikayetçi olmadığını söyleyen Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat söz alarak, “İddianamede mağdur olarak yer alan şahıslar şikayetçi olmadıklarına ilişkin dilekçe sunmuşlardır. Mütalaadan sonra Süleyman Soylu kendisine ahmak denildiğinden şikayetçi olmuştur. YSK üyelerinin üzerine alınmadığı, sayın Bakanın üzerine alındığı söyleme ilişkin bir soruşturma vardır. Bu hususun da değerlendirilmesi gerekir” dedi. Celse arasında uzman görüşü sunduklarını belirten Avukat Kemal Polat, raporun sonuç bölümünde YSK üyelerine yönelik herhangi bir söylem olmadığını, taraflar arasında söylenen karşılıklı bir söylemden ibaret olduğunun kaydedildiğini söyledi.

SAVCI DA BİLİRKİŞİ RAPORUNUN İNCELENMESİNİ TALEP ETTİ

Söz alan Cumhuriyet Savcısı, her ne kadar bir önceki celse dosyada mütalaa sunulmuş ise de, Ekrem İmamoğlu’nun avukatının müvekkilinin lehine olabileceğini belirttiği ve mahkemeye sunduğu bilirkişi raporunun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından değerlendirilip, esas hakkındaki mütalaa açısından incelenmesi için süre verilmesini talep etti.

RAPOR İNCELENECEK

İmamoğlu’nun avukatının tevsii tahkikat talebine yönelik beyanda bulunmak üzere savcıya gelecek celse dahil olmak üzere süre verilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 21 Eylül’e erteledi.

SAVCI CEZA VE YASAK İSTEMİŞTİ

Cumhuriyet Savcısı önceki celse açıkladığı ve Ekrem İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılması ve ‘siyasi yasak’ anlamına gelen Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) 53. maddenin uygulanmasını talep etmişti.

Kararın açıklandığı sırada metro şantiyesine olan İmamoğlu saat 15.00’te açıklama yapacağını belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye’de böyle bir davanın dahi olması, yapılması ve sürdürülmesi ve iddia makamının ortaya koyduğu tarif utanç verici. Her şeye rağmen umudumuz yargının aklı selim ve adalet kurallarına uygun bir biçimde sürdürülebilir bir zemine oturması.”

KAFTANCIOĞLU: 84 MİLYONA ADALETİ GETİRECEĞİZ

Duruşma sonrası açıklama yapan Canan Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

– Adalete susamış 84 milyona merhaba. Genel Başkanımız ne diyor: Asla umutsuz olmayacağız. Adalete susamış 84 milyona adaleti getireceğiz. Ve biz bugün yine ne yazık ki çok uzun bir süredir mahkemelerin boş yere işgal edildiği, siyasi cezalandırmaların yapılmak amacıyla siyasetçilerin yargılandığı ama cezalandırıldığı süreçlerde bir araya geliyoruz.

ONLARIN HIRSI VARSA BİZİM AHLAKIMIZ VAR

– Benim bugün İstanbul İl Başkanınız olarak aramızda bulunan Cumhuriyet Halk Partililerden bir istirhamım var değerli yol arkadaşlarım. Ne yapmaya çalışıyorlar? Bizi cezalarla boğarak çalıştırmamaya çalışıyorlar. Ne yapmaya çalışıyorlar? Kendi gündemlerini oluşturup vatandaşın derdini gündeme getirmemeye çalışıyorlar. Akıllılar ya… Ben ne demiştim? Ne demiştim? Onların hırsı öfkesi varsa bizlerin aklı var, ahlakı var demiştim. Bugün burada bütün İstanbulluları görüyorum.

YARIN İÇİN BİR İSTEĞİM VAR

– Bugün burada şu anda bulunan ve sesimi duyan İstanbul’daki tüm Cumhuriyet Halk Partililerden yarın için bir isteğim var. Yarın malum partimizin yaptığı SaBıKa holding çalışmasını, hepinizin emeğine sağlık. Sokaklarda vatandaşı anlattığı için, benim de parti çalışması paylaştığım için dört yıl istenen bir davam var.

– Yarın biz milletvekillerimizle o davaya gideceğiz. Ancak örgütümüz yarın tüm gün boyunca öbek çalışmasını yapıp İstanbul’daki bütün evlere girip adaletten, ekonomiden, vatandaşın derdinden söz ederek komşularıyla hemhal olacak. Yani yarın bütün Cumhuriyet Halk Partililer, bütün emek sorumluları bir günde 30 eve giriyorsa, Canan başkanınızı, Türkiye’de adaleti istiyor ve seviyorsanız 60 eve girip öbek çalışmasında ertesi gün sabah internete girdiğimde oradaki şeyi görmek istiyorum. ‘Yarın nöbet çalışmasındayız’ diyorum.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında “ahmak” polemiği yaşanmıştı.

Soylu, 31 Mart 2019 seçiminin iptalinin ardından Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi için Fransa’ya giden İmamoğlu’na “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi gidip şikayet eden ahmağa söylüyorum. Yazıklar olsun bu milletin sana verdiğine. Kursağından geçenlere yazıklar olsun” demişti.

İmamoğlu da “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” karşılığını vermişti.

POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.