Dicle Haber Ajansı

KESK Kadın Meclisi: ‘Kutsal annelik’ mitini sorgulayalım

KESK Kadın Meclisi: ‘Kutsal annelik’ mitini sorgulayalım
463
09 Mayıs 2021 - 14:41

Anneler Günü’ne ilişkin açıklama yapan KESK İstanbul Kadın Meclisi, “Kadının ev içi emeğini yok sayan ve kadından her koşulda fedakarlık bekleyen anneliği redderek, eşit, özgür ve şiddetsiz bir toplum inşa edelim” çağrısında bulundu. Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi, Anneler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, kökleri eski Yunan, Ortadoğu ve diğer kadim kültürlere kadar uzanan ve Avrupa Aydınlanma Hareketi’yle birlikte iyice açığa çıkan “ruh-beden karşıtlığı” söylemiyle kadın ve erkeğin birtakım ikilikler üzerinden tanımlandığına dikkat çekildi. Bu ikililikte erkeklerin ruhu, aydınlık, rasyonelite ve yaratıcılık ile kadınların beden, doğa, irrasyonel ve karanlık olanla ilişkilendirildiğine vurgu yapıldı.

Bu bakış açısı üzerinden erkeklerin bilim, sanat ve kamusal alana hakim kılındığının belirtildiği açıklamada, “Kadınlar erkek egemen düzenin kendilerine biçtiği toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle, tüm bu alanlardan dışlanmıştır. ‘Kamusal alan erkek, özel alan kadın’ kategorilerini ortaya çıkaran bu anlayış aynı zamanda patriyarkal düzene meşruiyet sağlamıştır” denildi.

KADINA BİÇİLEN ROL

Kamusal işlerden uzak tutulan kadının eve hapsolmaya, çocuk doğurup büyütmeye mahkum edildiğine değinilen açıklamada, “Böylece ev içi emeği sömürülen ve görünürlüğü toplumsal yaşamdan silinen kadının sesi, itirazı, yaratıcılığı ve talepleri bastırılmıştır. Patriyarkal sistem, kadınları denetleyerek varlığını sürdürmektedir. Bu sistemde kadının bedeni ve cinselliği kontrol altına alınarak ‘annelik rolü’ kadının tek var oluş biçimi haline getirilmiştir. Kutsal annelik kavramı da toplumsal cinsiyet rollerinden bağımsız olmayıp patriyarkal toplumun çizdiği sınırlar içerisinde inşa edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

ŞİDDETSİZ BİR TOPLUM

Anneler Günü dolayısıyla tüm kadınlara çağrı yapılan açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi: “Anne olmayan kadını ‘kadından saymayan’, çocuk bakımı ve ev içi hizmetlerini yalnızca kadına yıkan düzene itiraz edelim. Kadının yaşadığı sömürüyü örten ‘kutsal annelik’ mitini sorgulayalım. Bu Anneler Günü’nde patriyarkal – kapitalist sistemin dayattığı anneliği kabul etmediğimizi haykıralım. Kadının ev içi emeğini yok sayan ve kadından her koşulda fedakarlık bekleyen anneliği redderek, eşit, özgür ve şiddetsiz bir toplum inşa edelim.”

POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.