Dicle Haber Ajansı

Herkes Bu Sebzenin Peşinde

Herkes Bu Sebzenin Peşinde
358
19 Haziran 2023 - 14:37

Dünya Bunu Konuşuyor… Herkes Bu Sebzenin Peşinde… Kanseri İki Günde Bitiriyor…Pazarda gördüğünüzde yüzüne bile bakmadığınız bu sebzeyi baş tacı yapacaksınız.Dünya Bunu Konuşuyor… Herkes Bu Sebzenin Peşinde… Kanseri İki Günde Bitiriyor… Ayrıntılar diğer sayfada haberimiz detayındadır.. Devamı amacıyla gorsele dokuu’nun

Herkes Bu Sebzenin Peşinde
ABD’nin Atlanta Üniversitesi’nde kanserli hücre enjekte edilen farelere, bu mucize sebzeden alınan Parietin adlı kırmızı pigmentler enjekte edildi. Sonuç inanılmazdı. Denekler teste olumlu yanıt vermişlerdi ve yapılan deneyde sadece iki gün içerisinde kanserli hücrelerin yarısının yok varolduğu gözlemlendi. Bilim insanları, bu gelişmeler doğrultusunda pigmentler üzerindeki deneylere devam ettiler. Pigmentlerin farklılaştırılmış bir diğer çeşidi üzerinde yapılan çalışmayla da pigmentlerin tümör gelişimini olumsuz yönde etkilediği kanıtlanmış oldu. Yapılan deneylerin sonuçları, bilim dünyasında coşkuyla karşılandı. Kanserin tedavisi bundan sonra mümkün mü? Bu alanda çığır açan ve tüm tıp dünyası amacıyla yeni bir umut olan bu sebze Anadolu’daki ismi…ayla muzu olan, “Işgın” adlı sebzedir. Işgın, yeni bir kapı açtı. İlaca dönüştürülmesi amacıyla daha pek çok yeni denemeler gerekiyor ve bu bir hayli süre alacak olsa da umut vadediyor. Işgın ile alakalı belirleme edilen keşif bilim dünyasında büyük bir heyecan yarattı. İngiliz Daily Express gazetesinde “Işgın hayatınızı kurtarabilir ” başlığıyla yayımlanan haber dünya basınında büyük yankı buldu.
Işgın, kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Anadolu’da neredeyse her yörede yetişmektedir. Anadolu’da ışkın, aşgın, aşkın, eşkin, eşgin, ıçgın, ıçkın, uçgun, uçkun, uşgun ve uşkun isimleriyle de biliniyor.Doğu Anadolu bölgesinde ise yayla muzu ve dağ muzu olarak da tanınmış bu sebzeye yetiştiği yöreye göre Van muzu ve Hakkâri muzu gibi isimler ile de biliniyor. Genellikle çiğ olarak tüketilir. Zeytinyağlı ya da yumurtalı yemeği de yapılabilmektedir. Hatta bazı yörelerde reçelini bile yapmaktadırlar.

Türk botanik bilimciler bilinçsiz ve uygun olmayan yöntemlerle toplanan ışgının Anadolu’da yok olma tehlikesi altında varolduğu vurgulayarak, koruma altına alınan türler arasına katılmasını tavsiye ediyorlar. İngilizlerin araştırmasına göre de, kanserli hücrelerin gelişmesini önlüyor. Kanser tedavisinde etkisinin yayılmasının ardından son derece rağbet gören ışgın, kilosu 10 liradan pazarlarda satışı sunuluyor.

POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları DHA (Dicle Haber Ajansi) kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.